Thursday, April 15, 2010

1. nädal 12.-18.04.10

Viitamine ja viidete haldamine e-õppes: põhimõtted, mõisted, reeglid
http://lemill.net/content/webpages/viitamine-ja-viidete-haldamine-e-oppes-pohimotted-moisted-reeglid

Õppematerjali lugedes veendusin, et olen õigel teel ja tore oli leida formuleeritult neid mu enda mõtteid, mida ei ole osanud (või viitsinud?) lõpuni sõnastada.
Ilmselt ei ole olemas ühtset viitamise süsteemi (standardit)?
Mis on viitamise APA stiil?


Vastused õppematerjalis toodud küsimustele

1. Palu ühel oma kooli üliõpilasel ja ühel õppejõul oma sõnadega seletada, miks on viitamine oluline.

Õppija vastus
Intervjueeritav oli IV kursuse meessoost üliõpilane. Tema arvates ei ole viitamine eriti oluline ja ka õppejõud ei ole seda nõudnud, nüüd viimasel kursusel diplomitöö kirjutamisel tuli välja, et olevat justkui kohustuslik. Viitamine on selleks, et õppejõud näeks, kust materjal saadud on, autorikaitse küsimus. Tulevikus tööjuures esitlusi tehes ei pea ta viitamist vajalikuks.

Õpetaja vastus

Intervjueerisin 3 noorema põlvkonna õppejõudu. Nende sõnul on viitamine väga oluline. Viitamise olemus: 1) olen aus, tunnistan, et kasutasin võõrast materjali, 2) lugeja saab minna algallikani. Õppejõul võimaldab õppija töödes viidete põhjal hinnata algallikate kvaliteeti ning seeläbi kogu tööd. Õppejõudude hinnang üliõpilastele: üldiselt on viitamine õppija jaoks võõras, infokirjaoskus üldse on puudulik - ei saada aru, miks on viitamine vajalik ning ka kahekordne viitamise mõte on arusaamatu. Kõik õppejõud ei nõua viitamist.

2. Leia veebist üks korrektselt algallikatele viitav õppematerjal ja üks mittekorretselt viitav õppematerjal. Mis on mittekorrektselt viitava materjali puudused?

Mittekorrektne. Artikli küll koostas autor, kuid ei ole nimetanud, milliste allikate põhjal. Ka artikli lõpus antud faktide (?) algallikad on märkimata http://www.bioneer.ee/eluviis/saastmine/aid-7683/Kuidas-s%C3%A4%C3%A4sta-k%C3%BCtusekulu-arvelt-

Korrektne.
Pärast 3-tunnilist otsimist ei leidnud ma ühtegi korrektselt viidatud artiklit või veebilehte. Heal juhul oli viidatud stiilis "Allikas: www.skeptic.com" ehk kui ma lingile vajutan, pean hakkama ise sealse lehe avarustest konkreetset algallikat otsima.

3. Millised nõudmised sead Sa oma üliõpilastele kirjalike tööde vormistamiseks ja viitamiseks? Kas Sinu õppeasutuses on kehtestatud üldised tööde vormistamise ja viitamise nõuded?
Kuna minul üliõpilasi ei ole, siis ma nõustun eelnimetatud 3 õppejõu arvamusega, kes tõenäoliselt nõuavad õppijate töödes korrektset viitamist. Tallinna Tehnikakõrgkoolis on olemas 2010. a "Kirjalike tööde vormistamise juhend" (uuendatud 2008. a versioonist).

2 comments:

  1. See ehmatas küll ära, et ühtegi korrektselt viitavat õppematerjali ei õnnestunud leida. Me Hansuga lootsime vaikselt, et viimases hädas tuuakse siinkohal vähemasti meie käesoleva kursuse õppemapterjal LeMillis positiivseks näiteks. :-)
    APA stiil kasutatud kirjandusele viitamiseks on kethtestatud Ameerika Psühholoogide Assotsiatsiooni (APA) poolt, vt. www.apastyle.org. Tegemist on ilmselt levinuima viitamisstiiliga tänapäeva teadusmaailmas. Huvatv oleks teada, kas Tln Tehnikakõrgkooli vormistamisjuhis lähtub ka APA stiilist?

    ReplyDelete
  2. Piinlik öelda, aga kirjalike tööde vormistamise juhendi autorid ei oska minu küsimusele vastata, meil on hoopis kirjas mingi ISO, mida ei osata ka täpsustada (on viitamata). Nii et meil on kõvasti arenguruumi.

    ReplyDelete