Friday, April 23, 2010

2. nädal 19.-25.04.10

Ühisjärjehoidjad
http://lemill.net/content/webpages/folksonoomia-ja-uhisjarjehoidjad

Otsisin üles oma 2008. a lõpus tehtud delicious.com-is tehtud konto http://delicious.com/kristiinab, meenutasin sealset töökorraldust ja tutvusin uute õppematerjalis pakutud keskkondadega.
Negatiivne on see, et teised kasutajad saavad nuhkida sinu järjehoidjates, võivad võtta sind nn jälgimisele. Aga positiivne on see, et linke saab salvestada ka privaatsena.

http://www.clipmarks.com - sisselogimisel küsib, kas ma tahan midagi installida Firefoxi v IE jaoks. Juba 2 häirivat tegurit minu jaoks: 1) tuleb jälle installida midagi arvutisse, 2) järjehoidja teeb vahet veebilehitsejate vahel. Clipmarks siis töötab mugavalt ainult 1 konkreetse arvuti töökohal? Ei taha! Ma ei saa klippida, kui ma ei installi 'vajalikku' nuppu. :-( Jäi pooleli.

http://faves.com - liitumine lihtne. Esmapilgul tundub see rohkem RSS voo lugejana. Lisaks on olemas meilikasti teenus. Selleks, et linke koguda, pean jällegi midagi kuskile installima. :-( Jäi pooleli.

http://stumbleupon.com - liitumisel küsitakse mu sünniaega täpselt, milleks? :-/
Siia sain ma ka paar linki lisatud, kuigi vahepeal ähvardas ka, et ma peaksin veebibrauserile 'vajaliku' nupu installima. :-)

Kokkuvõte pinnapealse tutvumise põhjal - delicious.com on kõige mugavam kasutada. Teistel on liiga palju lisavidinaid ekraanil, liiga kirju. Ka Deliciousel ja Stumbleuponil on võimalus lisanupu installimiseks, kuid se ei ole kohustuslik.
Ühisjärjehoidja ideid on mitu: enda isiklike linkide talletamine, kogukonnana mingi konkreetse teema kohta linkide kogumine jpm. Rühmana võib ka wikis koguda teema linke, kuid ilmselt on ühisjärjehoidjas vajaliku teema kohta võimalik leida veebilehti kergemini (keegi kindlasti on juba vajalikud ära linkinud ja tag'inud).

Paar sõna ka esmaspäeval toimunud videokonverentsi (Flashmeeting) (http://flashmeeting.e2bn.net/) kohta. See oli vahva! Kuna mina kasutasin seda keskkonda esimest korda, võttis sellega harjumine veidi aega ja olin alguses segaduses, et millist nuppu millal vajutada ja mis võimalused seal veel on. Üldiselt oli see lihtne keskkond.

1 comment:

  1. FlashMeeting on tõesti mugav vahend videokonverentside läbiviimiseks. Kahjuks on sel üks probleem -- päris avaliku tasuta teenusena, kus iga õpetaja saaks videokonverentse läbi viia, ei pakuta seda kusagil. Ka Sinu viidatud aadressil asuv FlashMeeting server on mõeldud ainult Inglismaa idaosa õpetajatele.

    Päris samaväärseid tasuta alternatiive ma ei tea, kuid üheks lähedaste võimalustega vahendiks on DimDim. Selle tasuta kontoga saab läbi viia kuni 20 osalejaga videokonverentse. Võimalik, et kursuse lõpunädala videokonverentsi läbiviimiseks katsetamegi hoopis DimDimi. Meie üks eesmärk selle kursuse juures on kasutada võimalikult avatud vahendeid, mida igaüks saaks ka oma õppetöös kasutusele võtta. FlashMeeting ongi siinkohal ainus erand.

    ReplyDelete