Thursday, May 20, 2010

6. nädal 17.-23.05.10

Allikakriitika ja autoriõigused

Allikakriitiline lähenemine http://lemill.net/content/webpages/allikakriitiline-lahenemine
Õppematerjalid ja autoriõigus http://lemill.net/content/webpages/oppematerjalid-ja-autorioigus-2
Avatud sisulitsentsid http://lemill.net/content/webpages/avatud-sisulitsentsid

1) Allikakriitilise lähenemise juures on teie ülesandeks tuua oma blogis välja mõni olukord, kus te ise olete allika õigsuse hindamisel eksinud.

Poolteist aastat tagasi, kui tegime õppejõuga koos raamatupidamise aluste e-kursust, leidis õppejõud internetiavarustest pildi, mida ta tahtis oma kuruse avalehele panna. Pilt oli inspireeriv: daam laua taga ja tema selja taga maast laeni paberilehtede virnad. Kuna daam pildil ja õppejõud olid sarnased, tuli mul hea mõte vahetada ära daamide näod. Pilt saigi valmis, laua taga istus meie õppejõud. Kõigile meeldis.
Vahepeal me arenesime ja luues avalikku e-kursust BeSt motivatsiooniprogrammiga, kerkis üles vajadus leida pildi autor ja küsida temalt tehtud toiminguks luba. Otsisin märksõnade abil maailmavõrgust pilti ja leidsingi selle... paljudest kohtadest. Pilt on väga populaarne ja seda kasutavad paljud veebilehtede loojad (ilma autorile viitamiseta 'loomulikult'). Pildi autorit ei õnnestunudki mul leida ja pilt tuli välja vahetada..
Eelpool tulenevalt ei saa ma nimetatud pilti siin demonstreerida.

2) Teie ülesandeks on leida avatud sisulitsentsiga illustratsioon, mis sobiks kasutamiseks teie viimase õppematerjali juures. Lisage oma ajaveebi illustratsiooni aadress ja korrektselt vormistatud viide illustratsioonile (viitamissüsteemi võite ise valida, näiteks APA). Samuti märkige, millise litsentsiga on illustratsioon avaldatud ning kas see seab mingeid nõudmisi sellele, mis litsentsiga peaksite oma õppematerjali avaldama.

Nüüd juba otsin ise ja soovitan õppejõul otsida illustratsioone lehtedelt, kus on luba märgitud, näiteks flickr.com. Sealt ka minu ja õppejõu just valmis saanud kursuse "Kujutav geomeetria" avapilt:
tom.z, . (fotograaf). (2007). Geometry under sky. [foto pilt]. http://www.flickr.com. Vaadatud 23.05.2010, http://www.flickr.com (1889378966).
Foto on avaldatud CC litsentsiga Attribution-NonComnmertcial-ShareAlike. Meie eelnimetatud e-kursust kasutatakse riiklikus kõrgkoolis mitteärilisel eesmärgil.

1 comment:

  1. Ma tahaks ühte asja täpsustada. Nimelt Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike litsentsiga foto kasutamisel kehtib ShareAlike tingimus. See tähendab kahte asja:

    1) Tuletatud teos kus seda fotot kasutatakse (kogu kujutava geomeetria kursus) tuleb avaldada sama litsentsiga.

    2) Samas teoses (kursusel) ei saa kasutada BY-NC-SA litsentsiga mitteühilduvate litsentside alusel avaldatud materjale (näiteks Attribution-ShareAlike).

    Kui see kursus on valminud BeSt programmi raames, siis on see ilmselt avaldatud ka sobiva litsentsiga.

    Ma ise kasutan võimaluse korral Creative Commons Attribution litsentsiga fotosid. Seal puudub ShareAlike tingimus ja mulle jääb vabadus valida oma kursusele või õppematerjalile ise sobiv litsents.

    ReplyDelete