Thursday, October 28, 2010

5. ülesanne. E-portfoolio kasutamise barjäärid

E-portfooliokursus on mõnusalt raske.
Barjäärid e-portfoolio kasutamisel: tehnoloogia, personaalsus ja privaatsus.
Olengi esimese - tehnoloogilise barjääri - taga üle piilumas. Kuidas nüüd ühendada eCampusesse kõik need erinevad kohad, kuhu sai hulganisti isiklikku infot üles pandud?
Personaalsuse barjäär on hetkel vast kõige massiivsem. Olen siin kursusel peamiselt selleks, et tutvuda e-portfoolio mõiste ja kasutamisega. Isiklikust seisukohast ei leia ma oma praeguse karjääri hetkel mõtet oma e-portfooliot arendada. Hea on aga teada, mis maailmas toimub. Olen arvamusel, et kõrgkooli õppejõul on vaja digitaalset 'laiendatud visiitkaarti'. Usun, et õppijal, kellel on õppejõuga personaalsem suhe, mis siis, et vaid virtuaalne, on lihtsam ainele läheneda, see seob tugevamini selle aine õppimise.
Privaatsuse barjäär. Oluline on tabada piiri, millist jälge endast veebi jätta. Kui inimene kandideerib asutusse tööle, esitab ta paberil enda CV, et tööandja saaks inimese seniste töökogemustega, saavutustega ja ühiskondliku aktiivsusega tutvuda. Kas see kõik aga peab olema veebis kõikidele kättesaadav? Kas ma saan endast ehitada virtuaalse mina, kelle andmed oleks küll õiged, kuid kogutulemus irl-minuga ei sarnaneks? Ilmselt saaksin. See on see tõe, kogu tõe ja ainult tõe vahe.

1 comment:

  1. Kristiina,

    Väga huvitav reflektsioon barjääride teema üle, sinu mõttekäike oli hea jälgida.

    Vastuseks eCampuse murele - praegu soovitan sul selle ülesande vastusesse, mis sa ise endale andsid, kõik asjad kokku linkida. Et see asub siin ja järgi veebiviide ja järgmine asi siin ja järgi veebiviide. Ja siis selgitus igale asjale juurde, kuidas ja miks ta tõendab antud pädevust.

    Tubli, ka mõistekaart on hästi tehtud.

    Kairit

    ReplyDelete